Onze 

Projecten

Jukumu Letu

Ngong, Kenia

Ngong is een stad gelegen in het Zuiden van Kenia en ligt vrijwel tegen Nairobi aan in de Hills op ongeveer 1800 meter hoogte . Het woord “Ngong” is Maasai voor ´knokkels´: de stad is vernoemd naar de vier omliggende bergpieken.  Ngong kampt met extreme armoede, werkeloosheid en een groot gebrek aan faciliteiten voor kinderen. Om deze redenen heeft de Keniaanse Caroline Matsalia in 2007 Jukumu Letu opgericht: een dagopvang dat zich richt op kinderen die hun ouders zijn verloren en andere kinderen die erg kwetsbaar zijn, zoals kinderen met HIV van meestal alleenstaande HIV-moeders.  ´Jukumu Letu´ betekent  in Swahili  ´onze verantwoordelijkheid´.

 

Door de dagopvang van de kleintjes kunnen ook de oudere kinderen naar school en de veelal alleenstaande moeders kunnen gaan werken. Daardoor hoeven ze de baby´s en peuters niet alleen achter te laten in de sloppenwijken. De organisatie biedt ondersteuning voor schoolkosten en voorziet in voeding en kleding. Toen de kinderen in de dagopvang ouder werden is Jukumu Letu uitgebreid met een kleuterschool en later met een basisschool. De organisatie heeft met steun van Stichting Afrika ook een programma opgesteld dat zich richt op het voorkomen van HIV- besmetting via moeders aan hun kinderen.

 

In 2011 bereidde we ons voor om naar Kenia te gaan vanwege de adoptie van onze kleindochter Julia. Via de Stichting Afrika zijn we toen in contact gebracht met Jukumu Letu. Voordat we op reis gingen, hebben we een marktje gehouden. Met de opbrengsten hebben we kleding gekocht en deze gedoneerd aan de dagopvang. Bij aankomst zagen we dat er nog een hoop aan de voorzieningen was te verbeteren. Het speelgoed bestond uit afgedankte autobanden. Er was geen watertank voor de kinderen om hun handen te wassen: dit deden ze in emmertjes. De klaslokalen hadden geen cementen vloer en in de regentijd stonden ze vol met modder. Wat er wel was  is een aantal enthousiaste onderwijzers en een dominee die de school met veel improvisatie aan de praat houdt. De toewijding van de werknemers en vrijwilligers en de potentie voor de dagopvang heeft ons geïnspireerd om na te denken over hoe we op de lange termijn meer kunnen doen om het tot een succes te maken. In oktober hebben we Jukumu Letu opnieuw bezocht en voor de lokalen schoolbankjes, schoolborden en kasten gekocht. Dit meubulair hebben we door de plaatselijke 'carpenters' laten maken, zodat dit ook weer ten goede komt aan de plaatselijke bevolking. 

 

We hebben toen het idee voor Kralen voor Kenia bedacht: kralenworkshops om geld mee op te halen, zodat we een steentje konden bijdragen aan het initiatief. Inmiddels hebben we voor Jukumu Letu geld opgehaald voor een cementen vloer, schoolmeubeltjes, een nieuewe keuken, schriftjes, pennen, potloden, linialen, lesboeken in Engels en Swahili, en speelgoed, zoals krijt, klei, voetballen en springtouwen. 

Een nieuwe keuken voor Jukumu Letu Primary School

Sophie kookt dagelijks ontbijt en lunch voor de 200 kinderen en medewerkers van de Jukumu Letu Primary School. De maaltijden werden bereid op een aantal stenen op de grond in een zwartgeblakerde ruimte van amper 2 x 2. Hoog tijd voor een nieuwe keuken! Met de opbrengsten van de workshops hebben we voor Jukumu Letu een nieuwe keuken laten bouwen. Bekijk het resultaat in het filmpje hieronder!