Een interview met Cisca

hebben hen in die periode twee maal bezocht. Afrika, een continent waar we nog nooit waren geweest en er ook niet over dachten om naar toe te gaan. We verbleven in Nairobi, waar onze kinderen een appartement hadden gehuurd en zij de 6 maanden hebben gewoond.

 

Kenia heeft ons in de greep gekregen, een land dat zo totaal verschilt van Europese landen. Voor mij was het een totaal andere wereld. We hebben ons gerealiseerd hoe groot het verschil is in leven in Afrika of in Europa en beseften bij thuiskomst dat we hier in een enorme consumptiemaatschappij leven. Goed onderwijs voor kinderen is essentieel om een betere toekomst te kunnen opbouwen, voor henzelf en later voor hun kinderen. In Ngong Hills, 30km van Nairobi hebben we een tweetal schooltjes bezocht en daar met eigen ogen gezien dat de omstandigheden waarin les wordt gegeven voor heel veel verbetering vatbaar is. De donkere schoolklasjes zijn vaak van golfplaten gebouwd, het sanitair is zeer slecht, er is bijna geen speelmateriaal en er zijn geen behoorlijke schoolboeken en schriften voor zowel de leerlingen als de onderwijzers. De laatste 3 jaren hebben we ervaren dat er met de opbrengsten van de workshops zoveel gedaan kan worden om de verbetering van de kwaliteit van onderwijs te ondersteunen. 

 

Laatst zei Julia “jij bent een speciale oma, want jij gaat naar Kenia en dat doen andere oma’s niet” Deze uitspraak van onze kleindochter heeft me geroerd en het maakt mij trots op wat mijn man Dries en ik tot nu toe in Kenia hebben kunnen doen.

 

Wat is de werkwijze van Kralen voor Kenia?

 

Ik heb bij mij thuis een kralenkamer ingericht met een enorme voorraad prachtige kralen, van glas, keramiek en steen. Dit gebruik ik voor het geven van de kralenworkshops. Dries en ik gaan jaarlijks persoonlijk naar Kenia en kopen daar leermaterialen, schoolmeubeltjes en speelgoed voor de lokale schooltjes. De gehele opbrengst van de workshops is bestemd voor de kinderen in Kenia en wordt besteed aan het verbeteren van onderwijs. De inkoop van de kralen en onze reis- en verblijfskosten betalen wij persoonlijk en worden dus niet gefinancierd uit de workshop opbrengsten.

 

We willen zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid stellen een workshop te volgen en houden daarom de prijs van de workshops laag. Voor €10,- (inclusief materiaal en kralen) kun je een workshop volgen. Je gaat gegarandeerd naar huis met een mooie ketting!

 

Het geeft ons heel veel voldoening om met het project bezig te zijn en we hopen het nog vele jaren te kunnen blijven doen.

Kralen voor Kenia is een initiatief van Cisca van den Dungen (foto: links). Cisca is geboren en getogen in Den Haag en is samen met haar 3 broers en 3 zussen opgegroeid in Spoorwijk. Inmiddels woont ze 20 jaar samen met haar echtgenoot, Dries (foto: rechts), op de Laan van Meerdervoort. Samen hebben ze 5 kinderen.

 

Na een werkzaam leven van ruim 40 jaar als belastingconsulente, is Cisca eind 2011 gepensioneerd. Ze is een bezige bij met veel hobby's: wandkleden en mozaïek maken, beeldhouwen en schilderen. In 2010  is ze begonnen met Kralen voor Kenia en vier jaar later runt ze het nog altijd met veel passie en enthousiasme.

 

Het onstaan van het idee voor Kralen voor Kenia is een persoonlijk verhaal van een ondernemende vrouw die ervan overtuigd is dat wij in Nederland een directe en positieve impact kunnen hebben op het leven van kinderen. Haar motto? "Het is niet lastig, kom gezellig een middag of avond fröbelen met een groepje vriendinnen!" 

 

Over ons

Wie zijn wij?

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor Kralen voor Kenia?

 

In 2010 waren mijn dochter en schoonzoon in Kenia voor de adoptie van onze prachtige kleindochter, Julia. Om vanuit Kenia te kunnen adopteren moeten adoptieouders minstens 6 maanden in het land verblijven. Dries en ik